Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Vragen over een wortelkanaalbehandeling kun je natuurlijk altijd aan jouw tandarts bij De Tandenpraktijk stellen. Maar voor het gemak hebben we een aantal vragen alvast hier beantwoord. Heb je nog andere vragen? Schroom dan niet en bel of mail ons, we helpen je graag verder!

Hoe lang duurt het voordat de pijn nadat de verdoving van de wortelkanaalbehandeling is uitgewerkt, verdwijnt?

De tandarts heeft de wortelkanalen tot (bijna) aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door deze intensieve behandeling kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd zijn. Dit komt vaker voor en geeft dan meestal zo’n 1 tot 2 dagen lichte pijn. Het kan zelfs enkele weken duren voordat de pijnklachten helemaal verdwenen zijn. Houden de klachten langer aan, neem dan contact met ons op.

Als een wortelkanaalbehandeling een 0,5 tot wel 2,5 uur kan duren, hoe kan het dan dat het soms al met een kwartier klaar is?

De behandelduur van een wortelkanaalbehandeling kan heel erg verschillen. Zo zal een behandeling aan een kies met vier kanalen veel meer tijd kosten dan een voortand met een kanaal. En nauwe of kromme wortelkanalen maken een behandeling ook veel gecompliceerder waardoor de behandeling langer duurt. Als de behandeling maar een kwartier duurt, kan het ook slechts de start van de wortelkanaalbehandeling zijn geweest. De tandarts heeft dan een opening naar de kanalen gemaakt en de zenuw met vijltjes verwijderd, de kanalen gespoeld en de tand of kies met een tijdelijke vulling afgesloten. De wortelkanaalbehandeling wordt dan op een later tijdstip afgemaakt en die behandeling zal waarschijnlijk ook meer tijd in beslag nemen.

Waarom wordt bij een wortelkanaalbehandeling eerst een noodvulling geplaatst en pas later de definitieve vulling?

Wie zich met een ontstoken zenuw bij de tandarts meldt zal vaak tussen de bestaande afspraken gepland moeten worden. De beschikbare tijd is dan meestal beperkt. Daarom wordt in eerste instantie alleen de ontstoken zenuw verwijderd zodat de pijn vermindert. De kanaalbehandeling zelf wordt op een later tijdstip afgemaakt. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor de kanaalbehandeling niet in één keer kan worden afgemaakt, zoals moeilijk toegankelijke kanalen, het niet droog krijgen van de kanalen, of een aanwezige (actieve) ontsteking rond de wortelpunt.

De noodvulling die tijdens de wortelkanaalbehandeling is aangebracht, is eruit gevallen. Wat nu?

De noodvulling die bij de start van de wortelkanaalbehandeling is aangebracht, is van een zacht materiaal. Daardoor kan het lijken alsof de hele vulling eruit gevallen is, terwijl het alleen het bovenste laagje betreft. Is echter wel de gehele vulling verdwenen, neem dan contact met ons op. De wortelkanalen liggen dan nu weer bloot en kunnen weer door bacteriën aangetast worden. Jouw tandarts zal ze weer ontsmetten en een nieuwe tijdelijke vulling aanbrengen.

Wat is een endodontoloog?

Een endodontoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in wortelkanaalbehandelingen. Deze tandarts heeft hiervoor een driejarige post-doctorale opleiding gevolgd aan de universiteit.

Wat is een endo?

Een endo is een endodontologische behandeling, een medische term voor een wortelkanaalbehandeling.

Kunnen de klachten na de wortelkanaalbehandeling weer terugkomen?

Ja dat kan als de bacteriën in het wortelkanaal na de behandeling toch weer een ontsteking veroorzaken. De tandarts heeft bij de start van de wortelkanaalbehandeling een opening naar de wortelkanalen gemaakt en deze met een ontsmettende chlooroplossing gereinigd en de kies afgesloten met een tijdelijke vulling, waarna de behandeling op een later tijdstip afgemaakt zal worden.Helaas kan de ontsteking toch weer opvlammen waardoor de eerdere klachten kunnen terugkeren. Is dat het geval, neem dan contact met ons op zodat de tandarts de kanalen weer kan openen om de door de ontsteking verhoogde druk te laten ontsnappen en de kanalen weer te ontsmetten. Als het nodig is, kan ook antibiotica voorgeschreven worden. Is de zwelling gevuld met pus, dan is er een abces. Via een drain laten we de pus weglopen zodat de (pijn)klachten snel verminderen.

Hoe kan het dat na een wortelkanaalbehandeling soms toch weer pijn gevoeld wordt en kauwen pijnlijk kan zijn?

Pijn bij warmte, koude en zoet zijn prikkels van een (ontstoken) tandzenuw. Deze prikkels verdwijnen meestal na een wortelkanaalbehandeling maar soms komen er andere klachten (tijdelijk) voor terug.Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw verwijderd, de kanalen schoongemaakt en tijdelijk opgevuld, zodat tijdens een andere afspraak de behandeling definitief kan worden afgemaakt. De restjes zenuw, het ontstekingsweefsel of de achtergebleven bacteriën kunnen napijn veroorzaken. Deze is meestal het hevigst tijdens de eerste twee dagen na de behandeling. Soms duurt napijn echter langer. Heb jij dat ook, neem dan contact met ons op zodat we kunnen beoordelen wat de pijn veroorzaakt en als het mogelijk is, de pijn verlichten of de oorzaak wegnemen.

Hoe kan het dat je bij een kaakholteontsteking ook last van je kiezen kunt hebben?

In het hoofd bevinden zich een aantal holtes, de bekendste daarvan is de voorhoofdsholte. Ook in de bovenkaak bevinden zich links en rechts een holte, de kaakbijholte. Deze holte is bekleed met slijmvlies en staat in verbinding met de neusholte. De kaakbijholte ligt boven de wortels van de (kleine) kiezen in de bovenkaak en begint ongeveer onder het jukbeen. Bij een kaakbijholteontsteking is het slijmvlies van deze holte ontstoken, dit wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid. De wortelpunten en de zenuwen die de kiezen van gevoel voorzien, bevinden zich vlak onder de kaakbijholte. Hierdoor kunnen de kiezen bij een ontsteking van de kaakbijholte gevoeliger worden.

Kan de zenuw dood zijn zonder een wortelkanaalbehandeling?

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het levende weefsel verwijderd maar het is mogelijk dat de zenuw zelf afsterft, bijvoorbeeld door tandbederf, een diepe vulling, een klap of door een ongeval. Dit kan jaren onopgemerkt blijven. Meestal verkleurt de tand of kies in de loop der tijd en zal er een ontsteking aan de wortelpunt ontstaan.

Wat als er tijdens een wortelkanaalbehandeling een stukje van de vijl in de kies achterblijft?

Het afbreken van de vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling is helaas een vaak voorkomende complicatie. Deze vijltjes maken de kanalen breder zodat deze goed gespoeld (ontsmet) en gevuld kunnen worden. Maar hoe krommer en nauwer de kanalen zijn, des te groter de kans dat de vijltjes afbreken. Als dat gebeurt, dan hoeft dat geen problemen op te leveren.De vijl zelf zal niet snel een ontstekingsreactie veroorzaken. Breekt de vijl echter al in het begin van de behandeling af, dan bevinden zich nog bacteriën in het wortelkanaal en kunnen er klachten ontstaan. Als dat zo is, zal een endodontoloog de vijl kunnen verwijderen.