Kunstgebit of partiële prothese

Kunstgebit of partiële prothese

Wie een, enkele of alle tanden en kiezen mist weet dat een mooi en vooral comfortabel kunstgebit heel waardevol is. De tandprotheticus bij De Tandenpraktijk maakt zowel volledige gebitsprotheses, het kunstgebit, als partiële protheses, de plaatjes, hier voor jou in onze praktijk.

Tandprotheticus in de tandartspraktijk in Amsterdam-Zuid

Doordat de tandprotheticus in onze tandartspraktijk in Amsterdam-Zuid rechtstreeks samenwerkt met de tandartsen en mondhygiëniste en hier aan de techniektafel de protheses maakt, is zij vanaf jouw eerste bezoek tot en met het plaatsen van het nieuwe kunstgebit rechtstreeks betrokken. Zo weet je zeker dat het niet alleen snel en accuraat verloopt, maar dat we ook constant met jouw wensen rekening kunnen houden en eventuele correcties aan de gebitsprothese zelf kunnen uitvoeren.

Klikgebit, kunstgebit of implantaten?

protheseEen volledige prothese, het kunstgebit, is uitneembaar en wordt gemaakt als alle tanden en kiezen getrokken zijn. Wil je liever een gebitsprothese dat niet uitneembaar is, dan zijn implantaten een goed alternatief. Ook kan gekozen worden voor een klikgebit waarbij een kunstgebit wordt vastgeklikt op implantaten. Welke optie voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af en wordt altijd door onze tandprotheticus met jou besproken.

Het plaatje

partiele protheseDe partiële prothese, het bekende plaatje, kan geplaatst worden ter vervanging van een aantal tanden of kiezen én als de overige tanden of kiezen na controle door de tandarts stevig genoeg lijken te zijn om de belasting van dit plaatje te kunnen dragen. Deze prothese wordt ook door de tandprotheticus in onze praktijk gemaakt en in nauwe samenwerking met jouw tandarts. Een gebit met een partiële prothese bevat immers ook nog eigen tanden en kiezen waarvoor de tandarts verantwoordelijk is. Door de behandelingen goed op elkaar af te stemmen, weet je zeker dat je het beste resultaat voor jouw gebit krijgt.

De behandeling bij een kunstgebit

Om een kunstgebit te kunnen plaatsen, moeten er een aantal afspraken plaatsvinden:
1. Intakegesprek: hier worden de proefafdrukken van de kaken gemaakt waarvan de tandprotheticus speciale lepels kan maken.
2. Definitieve afdrukken; met de speciaal voor jou gemaakte lepels maken we de definitieve kaakafdrukken om de randlengte en pasvorm van jouw nieuwe kunstgebit te kunnen maken.
3. Beetbepaling; tijdens deze afspraak bepalen we de beethoogte en stand van de tanden. Je geeft dan ook jouw wensen aan en bepaalt de kleur en vorm van de tanden. Het is handig om foto’s van vroeger mee te nemen zodat we een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat kunnen creëren.
4. Proefprothese; met een proefprothese controleert de tandprotheticus of de tanden mooi in de mond staan en de kiezen goed op elkaar sluiten. De pasvorm zal nog niet optimaal zijn omdat de tanden en kiezen nog op een wasplaatje staan.
5. Plaatsen van het kunstgebit; de definitieve prothese is klaar en wordt geplaatst. Nu wordt het kunstgebit gecontroleerd op esthetiek, pijnplaatsen en hoe het de spraak beïnvloedt.
6. Nacontrole; de pasvorm en functie van het kunstgebit wordt bij de nacontrole door de tandprotheticus gecontroleerd. Als het nodig is worden nog enkele correcties uitgevoerd. Hierna is de behandeling afgerond en wordt de prothese jaarlijks gecontroleerd tijdens een reguliere controle in onze tandartspraktijk.

Frameprothese of een kunststof prothese

Er zijn verschillende soorten partiële, ofwel gedeeltelijke protheses. Welke gebruikt wordt is van verschillende zaken afhankelijk. Zo is een kunststof prothese vaak een noodvoorziening die als voorloper van de frameprothese wordt gebruikt of als een brug of frameprothese te kostbaar is. De kunststof prothese is geheel van kunststof gemaakt en kan voorzien worden van twee of meer gebogen haakjes, ankers, die rond de bestaande tanden worden geplaatst. De frameprothese is een metalen frame van chroomkobalt of titanium die een duurzame oplossing biedt voor de lange termijn. Het wordt gebruikt als een brug niet mogelijk is en als de resterende tanden sterk genoeg zijn om deze constructie te dragen.

De behandeling bij een partiële prothese

Ook bij een partiële prothese zijn meerdere afspraken nodig om een goed passend plaatje te kunnen maken:
1. Intakegesprek; het intakegesprek vindt plaats bij de tandarts of tandprotheticus. Tijdens dit gesprek wordt bepaald hoe de prothese bevestigd kan worden en welke prothese het meest geschikt is.
2. Eerste afdrukken; van de kaken worden de eerste afdrukken gemaakt.
3. Definitieve afdruk; met een op maat gemaakte lepel wordt de perfecte pasvorm van de partiële prothese bepaald.
4. Beetbepaling; met een beetplaat wordt bepaald waar de tanden en kiezen elkaar raken. Ook wordt nu de kleur van de tanden en kiezen uitgezocht.
5. Passen; de wasplaat met daarin de tanden en/of kiezen wordt gepast. Zo kunnen we bepalen of de kleur en de stand van de tanden en kiezen goed zijn.
6. Plaatsen van de prothese; de partiële prothese wordt geplaatst en meteen wordt gecontroleerd of het goed past en geen pijn veroorzaakt.
7. Controle; enkele weken na het plaatsen is er nog een nacontrole bij de tandprotheticus. Als het nodig is kunnen dan nog correcties uitgevoerd worden. Daarna wordt de prothese gecontroleerd tijdens de reguliere controles in De Tandenpraktijk.

Afspraak maken voor advies?

Het besluit tot een kunstgebit of plaatje wordt vaak niet gemakkelijk genomen maar geeft achteraf wel veel plezier. Wij helpen je graag een goed besluit te nemen met deskundig en vooral persoonlijk advies. Je kunt hiervoor altijd een afspraak bij onze tandartspraktijk in Amsterdam-Zuid maken. Een verwijzing is niet nodig.