Kronen en Bruggen

Kronen en bruggen

Kronen of bruggen worden geplaatst als de oorspronkelijke tanden of kiezen duurzaam vervangen moeten worden. Bij de Tandenpraktijk zorgt de tandtechnicus ervoor dat de kroon of brug mooi en precies op maat gemaakt wordt. Hij kijkt mee als u bij de tandarts in de stoel ligt zodat u direct de diverse mogelijkheden kunt overleggen en de juiste kleur kunt bepalen. Een Amsterdamse tandartspraktijk waar alles onder een dak gebeurt; dat is voor u wel zo snel en gemakkelijk!

Kroon

Een kroon is een kapje gemaakt van metaal-porselein of van volledig keramisch materiaal dat precies over een afgeslepen tand of kies past. De tandarts zal de tand of kies afslijpen en een afdruk van de kaak maken. Op basis van die afdruk maakt de tandtechnicus de kroon in de kleur die is afgesproken. Uiteindelijk zet de tandarts deze kroon vast op de tand of kies.

Wanneer een kroon nodig is

Een kroon is nodig als:
• door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om een vulling te kunnen maken,
• door een ongeluk de tand of kies is afgebroken,
• de tanden of kiezen zo verkleurd zijn dat het uit cosmetisch oogpunt wenselijk is of
• een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad waardoor ze gevoeliger zijn voor een breuk.

Verzorging van een kroon

De verzorging van een kroon is niet heel anders dan de dagelijkse mondverzorging zoals minstens tweemaal daags goed poetsen en tussen de tanden reinigen. Daarnaast is het belangrijk om ook de rand van de kroon goed te reinigen omdat daar gemakkelijk tandplak blijft zitten. Goed langs de rand poetsen en een ragertje gebruiken tussen de tanden is voldoende om de kroon mooi schoon te houden.

Brug

Een brug is twee of meer kronen die via een brugdeel aan elkaar verbonden zijn. De brug wordt door onze tandtechnicus gemaakt om ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Deze bruggen zijn altijd heel solide doordat we de metaaldelen goed met het duurzame porselein verbinden. Dit porselein is slijtvast zodat we zelfs de kauwvlakken van porselein kunnen maken.

Wanneer een brug nodig is

Een brug is nodig om:
• beter te kunnen kauwen als dat door het ontbreken van tanden of kiezen niet meer goed mogelijk is,
• scheefstand van tanden of kiezen in de mond te voorkomen, dit kan gebeuren doordat tanden of kiezen ontbreken en de overgebleven tanden en kiezen dan scheef gaan groeien of
• ter verbetering van het uiterlijk, bijvoorbeeld als tanden of kiezen zichtbaar ontbreken.

Mondverzorging bij een brug

Ook bij een brug is naast de dagelijkse mondverzorging extra verzorging nodig. Bij de randen van een brug blijft immers gemakkelijk plak zitten. Door langs de randen goed te poetsen en het schoon te houden met een ragertje tussen de tanden, blijft de brug goed schoon. Floss kan gebruikt worden om het onder het brugdeel schoon te houden.

Ook een mooi gebit dat bij jou past?

Het besluit om een kroon of brug te nemen, gebeurt vanzelfsprekend altijd in overleg. Als de tandarts u dit adviseert, zullen we ook kijken naar de mogelijkheden die uw verzekering biedt. En komt u voor het eerst bij onze tandartspraktijk, dan bepalen we na de uitgebreide controle of er extra vervolgafspraken nodig zijn of dat gewoon een de reguliere controle gepland wordt. Zo werken we samen aan uw mooie gebit op een manier die bij u past.