Implantaten

Implantaten

Met implantaten kunnen tandprotheses zoals een kunstgebit, kronen of een brug, vastgezet worden in de mond. Het implantaat is een soort kunstwortel gemaakt van titanium die geplaatst wordt in de kaak. Het is dan de basis waarin de prothese kan worden vastgeklikt.

Bij klikprotheses, kronen of een brug

Wie al een kunstgebit heeft, kan merken dat met het ouder worden het kunstgebit steeds losser gaat zitten. Dit kan eten en praten belemmeren maar kan ook pijn veroorzaken doordat de prothese de hoofdzenuw in de kaak raakt. In die gevallen is een klikprothese, een kunstgebit dat wordt vastgezet op implantaten, een effectieve oplossing. Maar ook als een of meerdere tanden of kiezen ontbreken, kan een implantaat geplaatst worden om daar de kroon, brug of gebitsprothese op vast te schroeven.

Wanneer een implantaat gebruikt wordt

Er zijn verschillende situaties waarin implantaten kunnen worden toegepast zoals:
• bij het vervangen van een of meerdere tanden of kiezen
• bij het vervangen van het gehele gebit (voor zowel een uitneembare als een vaste gebitsprothese)
• onder een kunstgebit om deze vast te klikken (een klikgebit)

Implantaten geplaatst in onze tandartspraktijk in Amsterdam

implantaatBij De Tandenpraktijk worden de implantaten geplaatst door de tandartsimplantoloog. Doordat hij in onze tandartspraktijk in Amsterdam aanwezig is, kan in nauwe samenwerking met de tandarts en tandprotheticus worden bepaald of een implantaat nodig is en bespreken we met jou ook jouw wensen. De implantaten zijn gemaakt van titanium zodat het lichaam ze niet afstoot en het bot er direct tegenaan groeit. Daardoor zit het implantaat na het helingsproces stevig in het bot verankerd.

Mondhygiëne voor implantaten

Bij een implantaat is een goede mondverzorging essentieel. Onze patiënten kunnen daarom ook binnen onze eigen praktijk naar de mondhygiëniste zodat je leert hoe je met de juiste mondverzorging de implantaten en het tandvlees goed kunt reinigen waardoor je lang plezier van de implantaten zult hebben. Tijdens de afspraak bij de mondhygiëniste verzorgt zij de benodigde extra reiniging.

Voorwaarden bij implantaten

Implantaten zijn bij iedereen mogelijk mits je aan een aantal voorwaarden voldoet:
• er moet voldoende bot in de kaak aanwezig zijn waarin het implantaat kan vastgroeien,
• het tandvlees rondom de bestaande tanden of kiezen moet gezond zijn, of moet weer gezond gemaakt kunnen worden,
• je moet bereid zijn om de implantaten goed te onderhouden middels een goede mondhygiëne,
• je moet in redelijke conditie zijn ofwel een goede gezondheid bezitten en geen afweerziektes hebben en
• de kaken moeten uitgegroeid zijn, doorgaans is dit vanaf 18 jaar.

Voordelen van implantaten, ook voor jou?

Implantaten bieden veel voordelen zoals meer comfort bij een kunstgebit ten opzichte van een gebruikelijke gebitsprothese, een betere kauwfunctie en vooral het gevoel dat je weer zelf natuurlijke tanden hebt. Ook stopt het deels de afname van bot in de kaak en wordt het invallen van de lippen hiermee voorkomen. Ben je benieuwd of implantaten ook voor jou een geschikte oplossing zijn? Bespreek dat dan met jouw tandarts en de tandprotheticus bij De Tandenpraktijk. We kijken daarbij ook naar de mogelijkheden die jouw verzekering biedt.